sport unitesU Korenici je od 1.9.-10.9. održan projekat Sport Unites na kojem je 40 učesnika/ca iz Hrvatske, Grčke, Crne Gore i Srbije raspravljalo kako sport i rekreacija mogu poslužiti za jačanje LGBTI zajednice. Učesnici/ce na projektima razmjene mladih moraju biti između 13 i 30 godina te ih prate voditelji mladih koji moraju biti stariji od 18. Nositelj projekta je zagrebačka organizacija Platypus, dok su partneri Izađi iz Srbije, Queer Montenegro iz Crne Gore i Thessaloniki Pride iz Grčke. Projekt je financiran od strane Europske Unije putem ERASMUS+ programa za obrazovanje, mlade i sport.

Ciljevi razmjene mladih su:

   1. Razvoj novih kompetencija i aktivno uključivanje mladih u rješavanje problema u njihovim zajednicima

   2. Stvaranje jače i uključivije LGBTI zajednice

   3. Povećati interkulturalno razumijevanje među partnerskim zemljama

   4. Razviti navike o vođenju zdravog života među učesnicima/cama

Projekat se provodio putem neformalnih metoda učenja, što znači da na projektu nije bilo predavanja i prezentacija već su učesnici/ce učili jedni od drugih i zajednički izvršavali zadatke (prvenstveno kroz rad u grupama). Učesnici/ce su na kraju dobili Youthpass, certifikat o stečenim kompetencijama koji Evropska Unija priznaje kao legitimni dokaz o stečenim znanjima, vještinama i iskustvima.

Tokom projekta organizovane su i aktivnosti u prirodi poput uspona na planinu Plješevica i razgledavanje Plitvičkih jezera, gdje su takođe organizovane dvije radionice.

Teme koje su bile obrađivane uključuju primjeri LGBTI sportista/kinja koji su mijenjali percepciju polnih i rodnih manjina u širem društvu, poput Martine Navratilove, kao i primjere heteroseksualnih i cisrodnih sportista/kinja koji koriste svoju slavu i ugled za promovisanje ljudskih prava, a naročito prava LGBTI osoba, među mladim ljudima. Od ovih bismo istaknuli engleskog ragbijaša Bena Cohena koji je osnovao Ben Cohen StandUp Foundation, čiji cilj je borba protiv homofobije i nasilničkog ponašanja.

Jedan od ciljeva projekta bilo je i stvaranje uključivije LGBTI zajednice, posebno prema našim “manjinama” - trans i interpolnim osobama. Stoga su organizovane radionice o položaju trans i inter osoba u sportu i u lokalnim LGBTI zajednicama. Na radionicama se došlo do zaključka da dobar dio gayeva i lezbijki ima vrlo ograničeno znanje o trans i inter osobama (primjera radi koja je razlika između ove dvije grupe), kao i o problemima s kojima se ove osobe susreću. Međutim, ono što još više zabrinjava je da se stiče utisak da među dvije najveće LGBTI grupe - lezbijkama i homoseksualcima, mnogi smatraju da ih se problemi trans i interpolnih osoba ne dotiču.

Na ovom linku se može skinuti publikacija koja je kreirana kroz ovaj projekat.

 

 

Sport Unites tim