Danijel mnepride2017Peti Montenegro prajd biće održan 23. septembra u Podgorici, najavio je predsjednik Upravnog odbora LGBTIQ asocijacije Kvir Montenegro, Danijel Kalezić, navodeći da na tom događaju očekuju veći broj učesnika, kao i predstavnika političkih partija, institucija i Vlade.

On je kazao da je Organizacioni odbor Kvir Montenegra prije nekoliko mjeseci počeo sa pripremom petog Montenegro prajda.

Opširnije...

Danijel2016Kvir Montenegro će preduzeti sve zakonske mjere kako bi bio procesuiran slučaj, u kojem Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije omogućilo trans osobi da promijeni ime u ''suprotni'' pol.

Krajem marta ove godine trans osoba se obratila MUP-u u Podgorici tražeći promjenu imena, u drugo koje se percipira kao ime namijenjeno osobama "suprotnog" pola.

Opširnije...

dzoliSmanjenje barijera na koje trans osobe nailaze prilikom promjene oznake pola u ličnim dokumentima, zabrana njihove obavezne sterilizacije, kao i mogućnost izbora oznake pola “D” za interpolne osobe na rođenju, neke su od stavki koje sadrži Predlog Zakona o rodnom i polnom identitetu, koji su nedavno najavili NVO Queer Montenegro, Juventas i Institut za pravne studije.

Opširnije...

kalezic pride2016Jedini uslov za promjenu oznake pola u dokumentima treba da bude mišljenje psihologa, a ne kao što je praksa da se za to obavlja kompletna operacija prilagođavanja pola, rekao je Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra.

Ovaj prijedlog uvršten je u nacrt Zakona o rodnom i polnom identitetu koji je uradila ova nevladina organizacija zajedno sa Juvantasom i Institutom za pravne studije. Kada su prošle sedmice objelodanili ovo rješenje saglasili su se da bi nadležni njegovim usvajanjem znatno olakšali život transrođnim, interpolnim i rodno varijantnim osobama u Crnoj Gori.

Opširnije...

Potkategorije