Saopštenje za medije povodom novih napada

osudjivanje-napadaJuventas i Kvir Montenegro najoštrije osuđuju napade na novinare/ke i redakcije medijskih kuća, prijetnje smrću novinarima/kama kao i napade na policijske službenike/ce i prostorije političkih partija.

Nedopustivo i neprihvatljivo je da se nezadovoljstvo uređivačkom politikom i medijskim izvještavanjem bilo koje medijske kuće ispoljavati nasiljem i nedozvoljenim radnjama. Sloboda i bezbjednost novinara i medijskih kuća mora biti neupitna.

Nezadovoljstvo radom bilo koje političke partije, ne smije se ispoljavati nasilnim putem, već se diskusija o tome mora voditi na civilizovan, demokratski način i unutar institucija sistema.

Najoštrije osuđujemo i zabilježene napade na policijske službenike prilikom njihovog vršenja službene duznosti, ali i zahtijevamo adekvatnu i hitnu istragu svakog slučaja prekoračenja ovlaštenja policijskih službenika protiv učesnika/ca demonstracija.

Sa svim navedenim u vezi, zahtijevamo od državnih organa adekvatne, nadasve nepristrasne i profesionalne mjere i radnje kako bi bile utvrđene ispravne činjenice o svakom mogućem kršenju zakona od strane svih uključenih aktera.

Srdačan pozdrav,

JUVENTAS
KVIR MONTENEGRO