Kvir Montenegro učestvovao na Sajmu inovativnih ideja

sajam-inovativnih-idejaU utorak, 15. marta 2016. godine u Podgorici, u EU Info centru, održan je Sajam inovativnih ideja pod nazivom „Inovacijama za jednake mogućnosti“ koji je organizivao Juventas i SOS Telefon Podgorica u saradnji sa Koalicijom KNO za društvene promjene.

Predstavnici 14 nevladinih organizacija su na Sajmu predstavili socijalne servise koje pružaju i inovativne metode za inkluziju marginalizovanih grupa ključnim donosiocima odluka. Takođe, svi su imali interaktivne prezentacije i izlaganja tokom kojih su govorili o dostignućima i osnovnim problemima sa kojima se susreću, i dobili su jedinstvenu priliku da svoja pitanja postave direktno ključnim donosiocima odluka.

Organizatori sajma su okupili ministre resornih ministarstava kako bi neposredno čuli probleme sa kojima se suočavaju pružaoci usluga i naranjivije grupe stanovništva, izložili planove za njihovo rješavanje, ali i stvorili osnovu za kreiranje dugoročnijih sinhronizovanih međusektorskih inicijativa koje bi dale bolje rezultate.

12828504 746082902159380 8413191001606824635 o 12247673 746083682159302 6815413862162004884 o

Predstavnik Kvir Montenegra, Danijel Kalezić je ličnim pečatom dao uvod izlaganju, predstavio je organizaciju i njene početke. Kalezić je na Sajmu govorio o konceptu funkcionisanja i organizacije Organizacionog odbora Povorke ponosa LGBT osoba “Montenegro Prajd”, kao centralno godišnje dešavanje koji podiže vidljivost LGBTIQ zajednice u našoj zemlji. Objasnio je da Montenegro Prajd funkcioniše po principu uključivanja zainteresovanog dijela zajednice u Organizacioni Odbor Prajda, svi članovi su ravnopravni i svi doprinose onoliko koliko mogu i onako kako najbolje umiju. Ovaj koncept se pokazao kao uspješan, kako za organizaciju same Povorke, tako i za izgradnju i osnaživanje zajednice.

Sajam inovativnih ideja pod nazivom „Inovacijama za jednake mogućnosti“otvorio je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič, ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Arijana Nikolić, zamjenica ministra zdravlja Mira Jovanovski Dašić, izvršne direktorice NVO Juventas i SOS telefon Podgorica Ivana Vujović i Biljana Zeković.

VIDEO:

Danijel KALEZIĆ, izvršni direktor Queer Montenegra

Mitja DROBNIČ, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori

Zorica KOVAČEVIĆ, ministarka rada i socijalnog staranja

Arijana NIKOLIĆ, direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje

Mira DAŠIĆ-JOVANKOVSKI, zamjenica ministra zdravlja

Ivana VUJOVIĆ, izvršna direktorica NVO Juventas

Biljana ZEKOVIĆ, SOS Telefon Podgorica

Milka STOJANOVIĆ, predsjednica Udruženja paraplegičara Bijelo Polje

Danka LATKOVIĆ, šef Kancelarije za saradnju sa NVO

Dragana TRIPKOVIĆ, ATAK

Jelena ŠOFRANAC, Crveni krst Crne Gore