Kvir Montenegro učestvovao na Sajmu inovativnih ideja

sajam-inovativnih-idejaU utorak, 15. marta 2016. godine u Podgorici, u EU Info centru, održan je Sajam inovativnih ideja pod nazivom „Inovacijama za jednake mogućnosti“ koji je organizivao Juventas i SOS Telefon Podgorica u saradnji sa Koalicijom KNO za društvene promjene.

Predstavnici 14 nevladinih organizacija su na Sajmu predstavili socijalne servise koje pružaju i inovativne metode za inkluziju marginalizovanih grupa ključnim donosiocima odluka. Takođe, svi su imali interaktivne prezentacije i izlaganja tokom kojih su govorili o dostignućima i osnovnim problemima sa kojima se susreću, i dobili su jedinstvenu priliku da svoja pitanja postave direktno ključnim donosiocima odluka.

Organizatori sajma su okupili ministre resornih ministarstava kako bi neposredno čuli probleme sa kojima se suočavaju pružaoci usluga i naranjivije grupe stanovništva, izložili planove za njihovo rješavanje, ali i stvorili osnovu za kreiranje dugoročnijih sinhronizovanih međusektorskih inicijativa koje bi dale bolje rezultate.

12828504 746082902159380 8413191001606824635 o 12247673 746083682159302 6815413862162004884 o

Predstavnik Kvir Montenegra, Danijel Kalezić je ličnim pečatom dao uvod izlaganju, predstavio je organizaciju i njene početke. Kalezić je na Sajmu govorio o konceptu funkcionisanja i organizacije Organizacionog odbora Povorke ponosa LGBT osoba “Montenegro Prajd”, kao centralno godišnje dešavanje koji podiže vidljivost LGBTIQ zajednice u našoj zemlji. Objasnio je da Montenegro Prajd funkcioniše po principu uključivanja zainteresovanog dijela zajednice u Organizacioni Odbor Prajda, svi članovi su ravnopravni i svi doprinose onoliko koliko mogu i onako kako najbolje umiju. Ovaj koncept se pokazao kao uspješan, kako za organizaciju same Povorke, tako i za izgradnju i osnaživanje zajednice.

Sajam inovativnih ideja pod nazivom „Inovacijama za jednake mogućnosti“otvorio je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič, ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Arijana Nikolić, zamjenica ministra zdravlja Mira Jovanovski Dašić, izvršne direktorice NVO Juventas i SOS telefon Podgorica Ivana Vujović i Biljana Zeković.

VIDEO:

Danijel KALEZIĆ, izvršni direktor Queer Montenegra

Mitja DROBNIČ, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori

Zorica KOVAČEVIĆ, ministarka rada i socijalnog staranja

Arijana NIKOLIĆ, direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje

Mira DAŠIĆ-JOVANKOVSKI, zamjenica ministra zdravlja