Jovan Plamenac pozvan da se javno izvini LGBT zajednici u Crnoj Gori

plameni-jovaPostupajući po pritužbi koju je organizacija Kvir Montenegro podnijela crnogorskom Ombudsmanu protiv svještenika Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, Jovana Plamenca povodom javno izrečenog i naknadno ponovljenog govora mržnje prema LGBT osobama tokom dočeka pravoslavne Nove godine na gradskom Trgu u Podgorici, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore ocijeno je da su u izjavama svještenika Plamenca konstituisani elementi govora mržnje usmjereni prema pripadnicima LGBT zajednice i osobama koje zagovaraju naša prava.

Ombudsman je izdao preporuku svješteniku Plamencu da se u roku od 15 dana javno izvini LGBT zajednici i uzdrži od korištenja govora mržnje prema LGBT osobama u budućnosti.

Ombudsman se izjasnio i da je „stava da otvoreni govor mržnje nije i ne može biti u skladu sa bilo kojom vjerskom doktrinom, niti pozivanje na vjersko uvjerenje ili ciljeve crkava i vjerskih zajednica može biti opravdanje za govor mržnje.

Kvir Montenegro očekuje javno izvinjenje svještenika Plamenca u roku koji je odredio Ombudsman. U slučaju izostanka izvinjenja, Kvir Montenegro će se, u skladu sa zakonski predviđenim mogućnostima, adekvatno odnijeti prema tome.

Podsjećamo da je tokom dočeka pravoslavne Nove godine na gradskom Trgu u Podgorici prilikom poziva prisutnim građanima na moleban, aludirajući na logo Povorke ponosa LGBT osoba „Montenegro Prajd“ koji organizuje Kvir Montenegro, svještenik Plamenac izjavio:

Neka se crnogorski brk sa pederskih zadnjica vrati tamo gdje je bio u naših slavnih predaka“.

Nekoliko dana nakon toga u izjavi za dnevni list „Pobjeda“ plamenac je ponovio svoj govor mržnje i izjavio: „Ako njima rastu brci ispod nosa, a nose ih na zadnjici – e to je sprdanje sa Crnogorcima, kojima je brk simbol časti, koji su onoga ko bi im se dotakao brka ubijali.“

S obzirom na činjenicu da je Srpska pravoslavna Crkva u Crnoj Gori i regionu, tokom prethodnih godina, imala privilegiju da nesmetano i nekažnjeno krši važeće zakonodavstvo, te u više navrata širi mržnju, netrpeljivost i otvoreno poziva na diskriminaciju LGBT osoba u izjavama njenih predstavnika, a istovremeno bude izuzeta od snošenja odgovornosti i sankcija zbog takvog činjenja, Kvir Montenegro pozdravlja pozitivno rješavanje naše pritužbe protiv Svještenika Plamenca, kao i jasno iznesen stav Ombudsmana da vjersko uvjerenje ili ciljevi vjerskih zajednica ne mogu biti opravdanje za govor mržnje.

Kvir Montenegro izražava nadu da ovaj prvi prijavljeni i pozitivno riješen postupak protiv svještenika Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori u odnosu na kršenja ljudskih prava LGBT osoba, u slučaju da ova ili neka druga vjerska zajednica ponovi bilo koji oblik kršenja ljudskih prava LGBT osoba, neće ostati usamljen i da će sve nadležne institucije u budućnosti blagovremeno i adekvatno reagovati i procesuirati svaki slučaj.

U skladu sa tim, očekujemo izjašnjenje Vrhovnog državnog tužilaštva o tome da li je u izjavama gospodina Plamenca bilo elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Kvir Montenegro, u svojim osnovnim vrijednostima njeguje zalaganje za puno poštovanje prava na slobodu vjeroispovijesti svake osobe u našoj zemlji. Vjerujemo da ni jedna religija nije zasnovana na mržnji, već na ljubavi i zalaganju za širenje tolerancije, podrške, skladnog i suživota bez konflikta bilo koje vrste među svim ljudima u društvu. Nažalost, svjedoci smo da određeni predstavnici vjerskih organizacija u svojim javnim istupima i djelovanju čine suprotno.

Kvir Montenegro će nepokolebljivo i istrajno nastaviti da štiti dostojanstvo i brani osnovna ljudska prava svih LGBT osoba u našoj zemlji, koristeći sve zakonom predviđene mogućnosti. Svaki evidentirani slučaj kršenja ljudskih prava LGBT osoba od strane bilo koje vjerske organizacije, nastavićemo da prijavljujemo nadležnim institucijama i insistirati na njihovom adekvatnom i blagovremenom procesuiranju i sankcionisanju, u skladu sa zakonom.


Skenirano rješenje Ombudsmana povodom pritužbe možete u cjelosti vidjeti u nastavku teksta.

Danijel Kalezić

Predsjednik Upravnog odbora
Kvir Montenegro

 

Preporuka Jovanu Plamencu - 12052016-page-001

Preporuka Jovanu Plamencu - 12052016-page-002

Preporuka Jovanu Plamencu - 12052016-page-003

Preporuka Jovanu Plamencu - 12052016-page-004

Preporuka Jovanu Plamencu - 12052016-page-005

Preporuka Jovanu Plamencu - 12052016-page-006

Preporuka Jovanu Plamencu - 12052016-page-007

Preporuka Jovanu Plamencu - 12052016-page-008

Preporuka Jovanu Plamencu - 12052016-page-009

Preporuka Jovanu Plamencu - 12052016-page-010

Preporuka Jovanu Plamencu - 12052016-page-011

Preporuka Jovanu Plamencu - 12052016-page-012