Saopštenje povodom Dana borbe protiv homofobije i transfobije

rainbow-flag-with-handsPRAVO NA NORMIRAN PORODIČNI ŽIVOT ZA LGBT PAROVE
I
PRAVO NA SIGURNO OKRUŽENJE ZA MLADE LGBT OSOBE

 

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije još jedna je prilika da se podsjetimo da svi činioci drušva treba da daju svoj doprinos procesu izgradnje boljeg društva, u kom se poštuju prava lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba.

Značajan broj građana Crne Gore, bez sumnje, ne pravi razliku među ljudima u odnosu na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet, ali nam brojni pokazatelji skreću pažnju na činjenicu da, koliko god da smo odmakli u odnosu na 2009. godinu kada se u javnosti otvorila tema ljudskih prava LGBT osoba, još uvijek smo tek na početku.

Suština obilježavanja 17. maja i djelovanja pojedinaca i organizacija koje djeluju u pravcu suzbijanja homofobije i transfobije jeste borba za jednakost u svim sferama društva, počev od normativa, preko bezbjednosti, obrazovanja, zdravstva, pristupa uslugama, uživanja u porodičnom životu i partnerskim odnosima, pristupa i aktivnog učešća u zabavnim, rekreativnim, sportskim sadržajima. Danas skrećemo pažnju na dvije teme od značaja: porodični život i bezbjednost mladih LGBT osoba.

Pravo na uživanje porodičnog života normativima je definisano za parove osoba različitog pola. Parovi osoba istog pola su, budući da nemaju mogućnost zasnivanja braka ili registrovanja svoje zajednice, lišeni mogućnost međusobnog nasleđivanja, ali i brojnih drugih prava koja proizilaze iz registrovanog zajedničkog života. Nejednak položaj ovih parova u odnosu na parove osoba različitog pola jeste diskriminacija koja korjene ima u homofobiji i transfobiji. Juče je visoka predstavnica Evropske unije, Federika Mogerini ponovo istakla “snažnu posvećenost jednakostima i dostojanstvu svih ljudskih bića, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet”. S toga danas, kada usvajamo zakone i prakse Evropske unije očekujemo nedovosmislenu podšku svih političkih partija koje u svojim pogramima promovišu poces pridruživanja.

Jednaki i dostojansveni u jednakosti možemo biti tek kada nam se i u pravu i u praksi izjednači pristup svim pravima. U predizbornom i postizbornom periodu koji će obilježiti političku scenu ove godine, očekujemo da će preovladavati ljudski, iskren, i podržavajući pristup borbi protiv homofobije i transfobije.

Crnogorski mladi su suočeni sa vršnjačkim nasiljem, koje, kako i istraživanja pokazuju, zna da bude uslovljeno pretpostavljenom ili stvarnom seksualnom orijentacijom. Kako bi naša djeca izrastala u zdrave, obrazovane, dostojansvene, hrabre, produktivne i aktivne građane, država treba da uloži napore da smanji homofobiju u školskom okruženju i na mjestima okupljanja mladih. U svim opštinama u Crnoj Gori.
U tu svrhu, zajedno sa Ministarstvom prosvjete nastavićemo sa programima koji imaju za cilj da osnaže postojeće mehanizme psiho-socijalne podrške i prevencije homofobičnog i transfobičnog nasilja u školskom okruženju.

Mladi koncept ljudskih prava usvajaju u porodici i školi, a na formiranje stavova utiče i dominantno vršnjačko okruženje, kao i mediji. S toga mediji imaju i dalje veoma značajnu ulogu u edukaciji mladih i njihovih roditelja, dok je u samim školama potrebno posvetiti više časova razgovoru o jednakosti i učenju o ljudskim pravima LGBT osoba.

Prenosnici znanja, nastavnici i pofesori su zato, kao i kada su druge teme u pitanju, ključni saveznici u izgradnji sigurnog školskog okruženja, kao i stavova mladih ljudi. Na tim stavovima, obrascima ponašanja i usvojenim znanjima počiva i naša budućnost. Nastavni kadar, koji je tokom procesa obrazovanja usvajao i tada zvanične homofobične i transfobične stavove je potrebno dodatno osnažiti i edukovati, uvažavajući njihov neprocjenjiv značaj i specifičnosti uloge koje imaju u našem drušvu.

Ivana Vujović

Izvršna direktorica
NVO Juventas

Danijel Kalezić

Predsjednik Upravnog odbora
Kvir Montenegro