Održan trening sa Mladim Liberalima o pravima LGBTIQ osoba

LPCG-QM-treningKvir Montenegro je 28.05.2016. održao jednodnevni trening za Mlade liberale Crne Gore na temu prava LGBTIQ osoba u njihovim prostorijama.

Mladi liberali su kroz nekoliko predavanja naučili razlike između pola i roda, predstavljeni su im LGBTIQ identiteti pojedinačno, a imali su i opširno teorijsko predavanje o homofobiji i mehanizmima homofobije.

Osim teorijskog dijela, trening je sadržao i radioničarski dio gdje je razgovarano o identitetima koliko su oni bitni za pojedinca, o rodnim ulogama muškarca i žene, kao i što za njih znači izaći iz te ''kutije''.

Trening je završen Živom bibliotekom - radionica u kojoj se osoba predstavlja kao otvorena knjiga određenog naslova, u ovom slučaju Trans muškarac i Lezbejka, a učesnici tu knjigu čitaju tako što postavljaju pitanja na koja dobijaju odgovore direktno od osobe koja pripada toj zajednici.

Na samom kraju pokrenuta je diskusija o tome koliko je važna uloga mladih iz političkih partija u promociji i zaštiti ljudskih prava LGBTIQ osoba. Mladi Liberali su izrazili podršku daljim aktivnostima Kvir Montenegra, i to će nastaviti da rade kako kroz političko djelovanje Liberalne Partije u skupštini Crne Gore, tako i u javnosti.

Učesnici su nakon završenog treninga izrazili želju da opet budu učesnici na treninzima ovog tipa, kao i da im je ovo bilo jedno vrlo pozitivno iskustvo.