Osnovana aktivistička grupa LBTQ žena “KvirA”

Mjesto za dvijeNakon više od dvije godine kontinuirane implementacije aktivnosti usmjerenih ka lezbejkama, biseksualnim, trans i kvir ženama, Kvir Montenegro danas sa zadovoljstvom obavještava javnost o zvaničnom formiranju nezavisne aktivističke grupe LBTQ žena pod nazivom “KvirA”, te prenosi prvo obraćanje javnosti ove nezavisne aktivističke grupe:

Od danas ženski identiteti unutar LGBTIQ zajednice nisu u sjenci

Istorija LGBTIQ pokreta u Crnoj Gori u značajnoj mjeri kreirana je od strane LBTQ žena iz sjenke već godinama unazad. Uprkos tome, lezbejke, biseksualne i trans žene su ostale do danas nevidljive, iako su u velikom broju slučajeva predstavljale katalizatore, te sprovodile u praksi skoro sve aktivnosti u ovoj oblasti. Mediji, kreatori politika i donosioci odluka, sa svoje strane, u potpunosti su zanemarivali, ali i dalje zanemaruju, činjenicu da postoje i drugi glasovi koje je potrebno i važno čuti.

Iako su značajno brojnije, LBTQ žene bile su nečujne, te bez autentičnih predstavnica koje bi zastupale njihove interese u javnoj sferi.

U tom konktekstu, ističemo podatak da članice organizacije Kvir Montenegro okupljaju više od 120 LBTQ žena uključenih u sprovođenje aktivnosti na dnevnoj bazi (od ideje do realizacije) značajno više u odnosu na broj gej, biseksualne i trans muškarce.

Tokom priprema druge povorke ponosa Montenegro Pride 2014, naše članice izrazile su želju da formiraju grupu posvećenu isključivo interesima LBTQ žena. Takva odluka i želja u potpunosti je podržana od strane menadžmenta organizacije Kvir Montenegro. Kroz program izgradnje zajednice, članice Kvir Montenegra sprovele su brojne aktivnosti koje su imale za cilj da izgrade jaču grupu žena različitih identiteta. Raznovrsne uspješno sprovedene društvene i sportske aktivnosti tokom 2014., a posebno 2015. i 2016. godine poslužile su kao jasan indikator potrebe za dodatnim mjerama posebno kreiranim kako bi se izašlo u susret potrebama ženske grupe unutar LGBTIQ zajednice.

Neformalna i nezavisna LBTQ ženska grupa „KvirA“ jedina je tog tipa u Crnoj Gori i do danas broji 120 članica. Grupa “KvirA” oformljena je sa ciljem djelotvornog organizovanja radi poboljšanja položaja žena u društvu sa posebnim akcentom na žene drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Smatramo da će djelovanje i postojanje naše grupe predstavljati značajnu promjenu u percepciji i organizovanju aktivizma vezanog za takozvana „gej prava“ u kojem je do danas tradicionalno dominirao isključivo muški identitet, te otvoriti novo uspješno razdoblje ženskog aktivizma u Crnoj Gori.

Rad naše grupe smatramo vitalnim budući da pruža mogućnost LBTQ ženama da se umrežavaju na ličnom i društvenom nivou, budu motivisane da rade na pitanjima koja ih se direktno tiču, vode dijalog, razmjenjuju znanja, iskustva i lekcije proizašle iz izazova, te osnažuju jedne druge u cjelokupnom procesu za dalji rad i radne učinke. Multiplicitet identiteta, poštovanje njihovih kompleksnosti, kao i tretiranje njihovih specifičnih potreba, može samo biti dodata vrijednost višegodišnjeg mukotrpnog procesa unapređenja ljudskih prava LGBT osoba koji će na kraju, nesumnjivo, rezultirati istinskom jednakošću.

Promocija i zaštita ljudskih prava LGBTIQ osoba od danas neće podrazumijevati praksu da vidljivost LGBTIQ osoba uglavnom znači vidljivost muškaraca iz LGBTIQ pokreta.

Da podsjetimo, u okviru programa izgradnje LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori, nakon osnivanja nezavisne aktivističke grupe trans osoba “Transovci” koja je prije dva mjeseca izvela prvu uspješnu akciju vidljivosti trans osoba pod nazivom “Prođimo ispod duge zajedno”, osnivanjem ženske grupe LBTQ aktivistkinja Kvir Montenegro uspješno nastavlja svoje aktivnosti na polju osnaživanja i podizanja kapaciteta za aktivističko djelovanje posebnih grupa unutar naše zajednice, koje nisu u dovoljnoj mjeri vidljive i čije specifične potrebe i mišljenje često nisu dovoljno prepoznate i prihvaćene.

Ana Dedivanović

Osnivačica nezavisne grupe LBTQ žena "KvirA"
i koordinatorka programa za izgradnju LGBT zajednice
u NVO Queer Montenegro