Maloljetnik brutalno pretučen u Podgorici

admirala zmajevicaTri osobe muškog pola učestvovale su u događaju u kojem je brutalno pretučen maloljetni J.M. u Podgorici u naselju Stari Aerodrom. Napad se dogodio u subotu 24.09.2016. godine oko 19:45 časova u Podgorici u ulici Admirala Zmajevića.

Povodom ovog slučaja premlaćivanja počinjenog iz mržnje po osnovu pretpostavljene seksualne orijentacije, Osnovnom državnom tužilaštvu danas je podnesena krivična prijava protiv tri lica koja su učestvovala u napadu, čiji identitet je poznat policiji, dok su izjave žrtve i svjedoka date juče u prostorijama CB Podgorica.

Bez obzira na to što maloljetni J.M. nije pripadnik LGBT zajednice, ali je prepoznat kao podržavalac ljudskih prava LGBT osoba u svojoj okolini, ovaj brutalan napad motivisan mržnjom i netrpeljivošću još jednom ukazuje na činjenicu da žrtve napada nisu samo LGBT osobe, već i osobe koje su prijatelji, porodica i podržavaoci ljudskih prava LGBT osoba.

Maloljetni J.M. se u trenutku napada šetao sa svojom takođe maloljetnom sestrom ulicom Admirala Zmajevića u pravcu marketa ,,Voli“ kada im je u susret naišlo vozilo marke ,,Wolksvagen“ Golf teget boje iz kojeg je napadač povikao „Pederu!!“ na šta je J.M. odgovorio. Vozilo se udaljilo u pravcu OŠ ,,Pavle Rovinski“ da bi se poslije izvjesnog vremena vratilo, napadači zaustavili vozilo, suvozač izašao, unio se maloljetnom J.M. u lice i uhvatio ga za vrat stežući ga.

J.M. je bezuspješno pokušavao da se odbrani i odgurne napadača od sebe, što nije uspio jer je napadač krupnije građe. Napadač se prebacio preko J.M. koji je ležao na trotoaru, uhvatio ga za glavu, nasilno podizao glavu žrtve i udarao njegovom glavom o beton više puta, koristeći težinu svog tijela kako bi udarci glave o beton bili jači usljed čega je žrtva zadobila povrede glave.

Nakon što je J.M. uspio da odgurne napadača od sebe, ovaj ga hvata za kosu i tom prilikom mu zadaje više udaraca pesnicom u predjelu glave, te i više udaraca nogom u predjelu rebara.

Po izvršenom napadu nasilnici su se udaljili automobilom sa mjesta gdje je maloljetnik J.M. pretučem, ali su se poslije izvjesnog vremena i vratili.

J.M. je uspio u međuvremenu da pozove policiju i tom prilikom operateru CB Podgorica više puta saopšti registarski broj vozila iz kojeg je izašao napadač.

Pri povratku napadača na lice mjesta, sestra J.M. im je saopštila da je policija pozvana, na šta je jedan od učesnika napada uputio jasnu prijetnju smrću: ,,Krsta mi i sve tri sestre ukopao, ukoliko policija zakuca na vrata bilo kog od nas trojice ima da ga nema“.

Tjelesne povrede po glavi i tijelu maloljetnog J.M. konstatovane su u izvještaju ljekara Urgentnog bloka Kliničkog Centra Crne Gore.

Organizacije Kvir Montenegro, Montenegro Prajd i Juventas uz ovlaštenje majke - Zakonskog zastupnika maloljetnog J.M. budno će pratiti postupanje nadležnih institucija tokom procesuiranja ovog slučaja zločina iz mržnje.

S obzirom na način izvršenja napada, a uzevši u obzir sve okolnosti i činjenice, Kvir Montenegro, Montenegro Prajd i Juventas naglašavaju da ovaj brutalni napad i prebijanje predstavljaju jasan slučaj krivičnog djela počinjenog iz mržnje, te očekujemo da će djelo biti i kvalifikovano kao takvo, a počiniocima jasno uzeta u obzir netrpeljivost i mržnja prema osobama koje su faktički ili pretpostavljeno LGBT kao otežavajuća okolnost pri odmjeravanju kazne.

Od policije, tužilaštva i suda zahtijevamo hitno procesuiranje ovog slučaja, iskorištavanje svih zakonom propisanih mogućnosti kako bi počinioci ovog brutalnog prebijanja maloljetnog J.M. bili privedeni pravdi, sankcionisani maksimalnim zakonom predviđenim kaznama, te samim tim bili primjer kojim će se prevenirati ovakvi i slični slučajevi u narednom periodu.

Kvir Montenegro
Juventas
Montenegro Prajd