Saopštenje povodom Međunarodnog Coming Out dana

coming-out-daySvake godine, na Međunarodni dan Coming Out-a, mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, transrodne i kvir osobe slavimo svoje identitete, ponosni na to što jesmo. Svjesni važnosti „izlaska iz ormara“ i otvorenosti po pitanju svoje seksualnosti i rodnog identieta, Kvir Montenegro na današnji dan podsjeća na to koliko su autovanje i vidljivost važni u borbi za ljudska prava LGBTIQ osoba.

LGBTIQ osobe u crnogorskom društvu su i dalje nedovoljno vidljive zbog velikog stepena homofobije i transfobije sa kojima se susrijeću u svakodnevnom životu, počevši od porodice koja treba da bude sigurno mjesto svake osobe, a nadalje kroz posao, obrazovanje, kao i sve druge aspekte života. Mnogi od nas i dalje žive u strahu, skrivanju, sramu, plašeći se odbacivanja, nasilja, diskriminacije, samo zato što smo drugačiji. Nevidljivost LGBTIQ osoba u Crnoj Gori je često uzrok pogrešnog stava opšte populacije da mi, LGBTIQ osobe, ne postojimo, dok je stvarnost drugačija.

Upravo iz tog razloga, Međunarodni dan Coming Out-a nas podsjeća na važnost da budemo slobodni sa sobom i svojom okolinom, da se ne stidimo svog identiteta i ličnosti i da hrabro, podignute glave koračamo ulicama koje su i naše, jednako kao i svih ostalih crnogorskih građana.

Biti svoj i slobodan je jedno od osnovnih prava svakog ljudskog bića, pa na današnji dan pozivamo sve LGBTIQ osobe da učestvuju zajedno sa nama u četvrtoj Povorci ponosa LGBTIQ osoba „Montenegro Prajd“, kako za sebe, tako i za sve one koji još uvjek ne mogu da izađu iz svoja četiri zida.

Pozivamo sve one koji su LGBTIQ, kao i sve one koji to nisu a smatraju da ne postoji ništa važnije od ljudskih prava, da izađu da prošetaju zajedno sa nama ulicama Podgorice i budu dio istorije u borbi našu potpunu jednakost u društvu.

Montenegro Prajd, događaj koji slavi naše različitosti, pokazuje da smo svi važni, kako god se identifikovali, i šalje poruku da, bilo da smo aut ili ne, mi, LGBTIQ osobe u Crnoj Gori nećemo odustati od cilja da budemo u u potpunosti jednaki kao i svi ostali građani i građanke crnogorskog društva.

Kvir Montenegro