osmimartNa današnji dan, 8. marta, kojim se obilježava Međunarodni dan žena širom svijeta, LGBTIQ Asocijacija „Queer Montenegro“ se pridružuje u solidarnosti svim ženama u borbi za jednakost i ravnopravnost.

Uprkos velikom napretku na polju ljudskih prava, u današnje vrijeme u crnogorskom, kao i mnogim drugim društvima, jasno su izražene rodne podjele, koje su produkt patrijarhata. Ove podjele se ogledaju u svim segmentima naših života, određujući striktna pravila ponašanja koja uslovljavaju naše mogućnosti, naše odluke, jasno postavljaju granice oko prostora koji su nam dozvoljeni, odnosno zabranjeni.

Pravo žene na odluku o svojem tijelu, pravo na odluku o osnivanju familije, svom obrazovanju, zaposlenju, pravo da bude jednako plaćena za svoj rad kao muškarac, i dalje su prava koja se često dovode u pitanje.

Širom svijeta, u mnogim državama vidimo vrlo jasne napade na reproduktivna prava, pravo na tjelesni integritet, obavezne sterilizacije za trans osobe u cilju pravnog priznanja rodnog identiteta i mnoga druga.

Sistemsko zapostavljanje žena, neadekvatna zdravstvena zaštita, siromaštvo, nemar prema i dalje brojnim slučajevima nasilja, zatvaranje očiju pred porodičnim nasiljem, ćutnja, sram i krivica, rezultat su upravo jasno ukorijenjenih rodnih normi i podjela koje nam patrijarhat donosi. Diskriminacija i nasilje se dodatno pojačava kad se ženi doda karakteristika koja označava LBTQ identitet, koji je stavlja u izrazito nepovoljan položaj, kako u sistemu, tako i u društvu.

Lezbejke, biseksualne i transrodne žene naročito bivaju pogođene rodnim podjelama i patrijarhatom koji ih tjeraju na nevidljivost, skrivanje svojih identiteta u cilju zaštite svoje sigurnosti, očuvanja zaposlenja ili mogućnosti ostvarenja istog, izbjegavanja nasilja na ulici ili čak u porodici.

Rodno osnovano kršenje osnovnih ljudskih prava prisutno je i jasno izraženo u našem društvu, koje ne bira svoje mete, bilo da su to žene ili trans osobe. Rodne podjele i norme nas sve pogađaju, te nikome ne donose dobro, osim onima kojima daju privilegije.

Upravo iz ovih razloga, smatramo da je važno da zajedno i solidarno stojimo u borbi protiv patrijarhata i rodnih podjela, da stanemo na kraj mizoginiji, ksenofobiji, homofobiji i transfobiji, te da iskažemo podršku svima onima koje su pogođene rodnom diskriminacijom i nasiljem.

Danas, stojimo snažno i solidarno, tražeći jednakost i ravnopravnost, tražeći i hleb i mir i ruže.


Neformalna aktivistička grupa LBTQ žena „Kvira“
Neformalna aktivistička grupa trans osoba „Transovci“
LGBTIQ Asocijacija „Queer Montenegro“