Ponosni i ponosne na to što jesmo

have-a-gay-dayKvir Montenegro i Montenegro Prajd LGBTIQ osobama, kao i svim građanima i građankama Crne Gore čestitaju 28. jun, Međunarodni dan ponosa LGBT osoba.

Danas je praznik LGBT zajednice koji se u cijelom svijetu obilježava kao sjećanje na događaj poznat kao Stounvolska revolucija, koji se odigrao 1969. Godine u Njujorku, kada su se LGBT osobe suprotstavile policijskoj torturi u nemirima koji su trajali tri dana i čime je počela borba za naša ljudska prava.

I poslije 45 godina borbe i poboljšanja zaštite naših ljudskih prava širom svijeta, u Crnoj Gori mi, LGBTQ osobe, smo i dalje marginalizovana društvena grupa i građani/ke drugog reda. I pored napretka koji je ostvaren tokom prethodnih pet godina, izjednačavanje u svakodnevnom životu i u pravima je cilj koji je još uvijek daleko ispred nas. Podrška koju dobijamo je i dalje na neprihvatljivo niskom nivou. Napadi i prijetnje sa kojima se suočavamo ostaju uglavnom neprocesuirani onako kako treba, tužilaštvo i dalje odbija da se uhvati u koštac sa zločinima iz mržnje počinjenim nad nama, a nadležna ministarstva koja su dio Savjeta za zaštitu od diskriminacije, umjesto da konkretno krenu u kreiranje zakona kojim će biti prepoznate naše istopolne porodice i omoguće nam pravo koje imaju svi ostali/e građani/ke, biraju da o tom zakonu pričaju, organizuju konferencije i "edukuju" se.

Iako smo od prošle godine i održavanja povorki ponosa postali neupitno vidljivi/e, veliki broj LGBTIQ osoba je i dalje potpuno skriven "u ormaru" i svakodnevno živi u strahu skrivajući svoju seksualnu orijentaciju čak i od najbliže okoline i porodice. Psihičko i fizičko nasilje, uznemiravanje, diskriminacija i odbacivanje su i dalje sastavni dio života mnogih LGBTIQ osoba u Crnoj Gori.

Uprkos svemu tome, mi LGBTIQ osobe, ponosni/e na to što jesmo, nastavljamo našu borbu i odbijamo da budemo tretirani kao građani/ke drugog reda. Nasilje, diskriminacija, uznemiravanje i prijetnje nas neće uplašiti ni zaustaviti da se i dalje ponosno i još vidljivije borimo protiv homofobije i transfobije.

Kvir Montenegro
Montenegro Prajd