Čestitka povodom Dana državnosti

Datum kreiranja: subota, 12 jul 2014 14:45

crnagorarainbowCrnogorska LGBTIQ Asocijacija "Kvir Montenegro" i Montenegro Prajd čestitaju svim građanima i građankama Dan državnosti i antifašističkog ustanka Crne Gore, 13. Jul. Ovo je jedan je od nasvijetlijih datuma crnogorske istorije i svjedočanstvo utemeljenje slobode u crnogorskom društvu.

Crna Gora je 13. Jula 1941. imala snage i hrabrosti da fašizmu, nacizmu i mržnji koji su punom snagom gazili slobodnu Evropu, među prvima stane na put i pokaže da takvim totalitarnim ideologijama nikada neće biti mjesta, kako u našoj državi tako i u cijeloj Evropi.

Na takvim osnovama, slijedeći antifašističku i antinacističku istoriju naše zemlje čiji nedovojivi dio je borba protiv homofobije i transfobije, mi nastavljamo borbu za jednakost i ličnu slobodu svih građana i građanki i njihovo osnovno pravo da javno iskažu bilo koje svoje lično svojstvo.

Ponosni smo na to što se Crna Gora 1941. godine digla na noge i suprostavila ukidanju slobode i podjeli na građane prvog i drugog reda, a posebno na činjenicu da su to uradile i LGBT osobe na "Montenegro Prajdu" održanom 20. oktobra prošle godine u Podgorici i što će ponovo isto učiniti na Montenegro Prajdu ove godine.

Borba za slobodu LGBT osoba je ujedno i borba za slobodu svih građana i građanki i Kvir Montenegro i Montenegro Prajd žele da svi zajedno nastavimo da pratimo ovaj svijetli primjer naše istorije i očuvamo tradiciju našeg slobodarskog duha koji su započeli naši preci.

Kvir Montenegro
Montenegro Prajd