Drugi Montenegro Prajd u oktobru u Podgorici

MNEPRIDE03Drugi „Montenegro Prajd" biće održan u oktobru u Podgorici, odlučio je Organizacioni odbor Povorke ponosa koju organizuje Crnogorska LGBT Asocijacija „Kvir Montenegro".

Mi, LGBT osobe iz Crne Gore, uskoro ćemo sa našim prijateljima i članovima porodica, podržavaocima ljudskih prava, državnim zvaničnicima, predstavnicima civilnog sektora i diplomatskog kora, ponovo šetati ulicama Podgorice.

Pozivamo sve građane i građanke Crne Gore, koji smatraju da Ustavom garantovana ljudska prava ne smiju biti mrtvo slovo na papiru, da učešćem u Povorci ponosa pokažu solidarnost sa LGBT osobama i pošalju poruku da nasilje, diskriminacija, uznemiravanje i zastrašivanje sa kojima smo svi podjednako suočeni/e nije prihvatljivo. Jasna poruka ovogodišnjeg prajda podrazumijeva i da počinioci ovakvih djela moraju biti adekvatno sankcionisani, te da odgovorne institucije savjesnije obavljaju svoj posao.

Ovogodišnji Montenegro Prajd će posebno biti test za tužilaštvo koje prošle godine nije pokrenulo nijednu krivičnu prijavu protiv huligana koji su pravili nerede na ulicama Podgorice, te je pokazalo nedostatak kapaciteta za adekvatno i blagovremeno procesuiranje krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

Grupa aktivista/kinja okupljena oko Kvir Montenegra i Montenegro Prajda svjesna je činjenice da je LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori i dalje uplašena, pa će i ove godine one LGBTIQ osobe koje će biti na ulicama Podgorice u Povorci Ponosa u oktobru, šetati ponosno gradom i za one koji/e to još uvijek ne mogu da urade.

Organizacioni odbor Montenegro Prajda, ove godine očekuje veću podršku države tokom samog skupa u vidu učešća većeg broja ministara i visokih državnih zvaničnika/ca, što će značiti i obezbjeđivanje potpune bezbjednosti učesnika/ca Prajda.

Ponavljamo i ove godine: crnogorske ulice su i naše ulice.

*Više detalja o samoj Povorci Ponosa biće objavljeno tokom konferencije za novinare koja je planirana za sljedeću nedjelju.

Organizacioni odbor Montenegro Prajda

Kvir Montenegro