FIAT: Diskusija o promociji LGBT prava i predstava "Merlinkina ispovijest"

merlinka-predstava-02Treći dan Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2014. obilježiće programi koji su realizovani u saradnji sa crnogorskom LGBTIQ asocijacijom Kvir Montenegro. U nedjelju, 7. septembra, tačno u podne biće organizovana panel diskusija po nazivom “Uloga umjetnosti i kulture u promociji prava LGBT osoba”. Istog dana, u 18 i 21 sat, u sali DODEST-a, u Kulturnom informativnom centru “Budo Tomović” biće izvedena predstava “Merlinkina ispovijest”. Predstava je nastala po tekstu Miladina Ševarlića, a režirao ju je Stevan Bodroža.

Diskusijom “Uloga umjetnosti i kulture u promociji prava LGBT osoba”, otvoriće se pitanje kako umjetnost može pomoći i da li je u obavezi da stane u odbranu LGBT osoba, šta je uopšte queer umjetnost i kultura i da li queer umjetnost postoji kod nas. Na ova pitanja odgovaraće crnogorski umjetnici i crnogorski i regionalni LGBT aktivisti/kinje. Na taj način pokušaće da se po prvi put inicira diskusija o pokretanju umjetničkog pokreta koji će stati u konkretnu zaštitu ljudskih prava LGBT osoba.

Producenti predstave "Merlinkina ispovijest" su Gej lejzbejski info centar, Dom omladine Beograda, Prvo prigradsko pozorište Leskovac i OFF Beograd “Plus teatar”. Adaptaciju teksta potpisuju Olga Dimitrijević i Stevan Bodroža, scenografiju i kostim Antun Marohnić, a dizajner zvuka je Milan Trifunović. U predstavi igraju Aleksandar Trmčić i Čarni Đerić.

Reditelj Stevan Bodroža je u katalogu predstave napisao “Kod Vjerana mi je posebno potresna čežnja za ljubavlju koja isijava iz svake njegove rečenice, iz svake njegove misli, bila ona ispovjedna, bila ona obraćanje Bogu ili pak ispunjena gomilom psovki kojima je želio da šokira i privlači pažnju. Biće koje je toliko čeznulo za ljubavlju, duboko, do same svoje srži, i u toj čežnji koja se nikada nije ostvarila tragično sagorjelo, zaslužuje da se njime bavi umjetnost, postavljajući svoja vječna pitanja koja večno i ostaju bez valjanog odgovora, o ljubavi, čežnji, autodestrukciji, usamljenosti, patnji... Čini mi se da ljudi poput Vjerana postoje upravo zato da bi u svom životu odslikali sve fundamentalne probleme ljudske egzistencije, da bi poslužili kao neki tragični primjer, kao ogledalo koje će zauvijek zarobiti našu pažnju, vraćati nas sebi kako bismo u tragizmu njihove sudbine reflektovali i provjeravali sopstveni tragizam koji teško da ikad može da se poredi sa njihovim... ”

Pokrovitelji FIAT-a su Ministarstvo kulture i Glavni grad Podgorica, a generalni sponzor festivala je Crnogroski Telekom.