Savjet za zaštitu od diskriminacije usvojio Akcioni plan za primjenu LGBT Strategije

Datum kreiranja: utorak, 01 april 2014 19:32

savjet-za-zastitu-od-diskriminacijeCrna Gora ostvarila je napredak u jačanju kapaciteta policijskih, socijalnih, pravosudnih i prekršajnih službi, kao i inter-institucionalne saradnje, čime je unaprijeđen i kapacitet crnogorskog institucionalnog sistema da adekvatno odgovori na probleme nasilja nad ženama, zaključeno je u ponedjeljak na sjednici Savjeta za zaštitu od diskriminacije.

Na sjednici Savjeta kojom predsjedava premijer Milo Đukanović, usvojen je Izvještaj o radu za prošlu i definisane tematske oblasti koje će biti obuhvaćene Programom rada za tekuću godinu. Usvojen je i ovogodišnji Akcioni plan za primjenu Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba.

- Savjet je razmatrao problem nasilja nad ženama i efikasnost institucionalne zaštite, s obzirom da je rodno zasnovano nasilje problem koji ima niz negativnih posledica za žene, porodicu i društvo. U raspravi u kojoj je učestvovala i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, prdstavljene su informacije o prisutnosti te pojave i ključne međunarodne konvencije kojima je Crna Gora pristupila, kao i nacionalni normativni okvir i statistički podaci u toj oblasti. Posebna pažnja posvećena je mjerama koje se preduzimaju za prevenciju i suzbijanja rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici, kao i što adekvatnijeg tretmana i pristupa žrtvama – saopšteno je iz Vlade.

U nevladinoj organizaciji Kvir Montenegro nijesu, međutim, zadovoljni Akcionim planom za primjenu LGBT stratgije, navodeći da je usvojen bez prhvatanja aktivnosti koje su predložile vodeće organizacije koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba.

- Akcioni plan sadrži samo aktivnosti koje su kozmetičke prirode i teško da mogu donijeti promjene koje će LGBT osobe uskoro osjetiti u svakodnevnom životu – upozoravaju iz Kvir Montenegra.

Aprililili Kvir Montenegra

I pored nezadovoljstva usvijenim rješenjima, u Kvir Montenegru nijesu propustio priliku da se našale na Međunarodni dan šale 1. april.

- Crna Gora postaje zemlja za primjer i vodeća zemlja u regionu i Evropi kada je borba protiv homofobije i transfobije u pitanju. Ambicioznim planom Savjeta da se tokom sljedećeg mjeseca usvoji Zakon o istopolnim zajednicama, protokol kojim će se omogućiti promjena pola iz medicinskih razloga, kao i podrška Savjeta Montenegro Pride-u i najava da će Povorci prisustvovati svi visoki predstavnici Vlade, Crna Gora se stavlja direktno rame uz rame sa Holandijom, Belgijom, Kanadom i ostalim zemljama u kojima je poštovanje ljudskih prava prioritet – navedeno je u prvom dijelu saopštenja Kvir Montenegra, a onda obješnjeno da je riječ o prvoaprilskoj laži.

Đ.Ć.

Izvor: Pobjeda