Obučavali psihologe za rad sa transrodnim osobama

Trans trening s psiholozimaOrganizacija Kvir Montenegro organizovala je danas trening za psihologe i psihološkinje o afirmativnom radu sa transrodnim osobama u cilju poboljšanja društvenog položaja osoba svih rodnih identiteta u Crnoj Gori.

„U Crnoj Gori veliki broj psihologa i psihološkinja nema u dovoljnoj mjeri profesionalnog iskustva u radu sa transrodnim osobama, koje sve više postaju vidljive u javnom životu“, kazali su organizacije Kvir Montenegro.

Upravo iz tog razloga, navode oni, ovaj trening su organizovali sa namjerom da doprinesu dodatnom stručnom usavršavanju psihologa i psihološkinja u radu sa transrodnim osobama.

“Uzevši u obzir preporuke, ekspertizu i značajno profesionalno iskustvo u radu sa transrodnim osobama, na treningu koji je održan danas u prostorijama PR Centra u Podgorici, psiholozima i psihološkinjama iz Podgorice je predavala Iva Žegura, klinička psihološkinja iz Hrvatske koja ima značajne višegodišnje rezultate i ekspertizu u radu sa transrdonim osobama”, kaže se u saopštenju organizacije Kvir Montenegro.

Tokom treninga psiholozi i psihološkinje su, kako se pojašnjava, upoznati sa teorijskim osnovama seksualne orijentacije i rodnog identiteta, afirmativnim radom sa transrodnom djecom, adolescentima i odraslim transrodnim osobama, iskustvima u radu sa transrodnim osobama, a predstavljene su im i smjernice za rad sa transrodnim osobama.

“Ovaj trening je jedna od aktivnosti projekta “Uspostavljanje specifičnih servisa podrške za transrodne osobe” realizovan uz podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Ministarstva finansija Vlade Crne Gore i predstavlja prvi trening za psihologe i psihološkinje u Crnoj Gori koji se tiče specifično transrodnih osoba”, navodi se u saopštenju.