Ombudsman ne mijenja stav o Jovanu Plamencu

ombudsman 1 septOsnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je nedavno predmet povodom januarske izjave sveštenika na proslavi Nove godine po julijanskom kalendaru gdje su ocijenili da u njegovom govoru nema elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti. Kada je ombudsman analizirao ovaj predmet donio je, ipak, drugačije mišljenje.

Tada je zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković u ovom predmetu po pritužbi NVO ,,Kvir Montenegro“ zaključio da je sveštenik uznemiravao LGBT osobe kada je prilikom dočeka pravoslavne Nove godine koju je organizovao dio političke partije Demokratskog fronta izjavio: ,,Neka se crnogorski brk sa pederskih zadnjica vrati tamo gdje je bio kod naših slavnih predaka“.

 

Tada je ovu izjavu objavila samo Pobjeda, a Plamenac se nakon nekolika dana tada opet obrušio na LGBT osobe zamjerajući Pobjedi da promoviše homoseksualizam. Govoreći o LGBT osobama sveštenik je kazao, između ostalog, da ,,ako njima rastu brci ispod nosa, a nose ih na zadnjici – e, to je sprdanje sa Crnogorcima kojima je brk simbol časti, koji su onoga ko bi im se dotakao brka ubijali“. U ovom slučaju, došlo je, kako je ocijenio ombudsman, do diskriminatornog postupanja govorom mržnje.

 

Izvor: Portal Analitika