Osnovno tužilaštvo: Plamenac nije širio mržnju

plameni-jovaOsnovno državno tužilaštvo u Podgorici utvrdilo je da u izjavama sveštenika Srpske pravoslavne crkve Jovana Plamenca o LGBT osobama nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, saznaje Pobjeda.

Portparolka Osnovnog tužilaštva Danka Ivanović-Đerić podsjetila je za naš list da su povodom januarske izjave sveštenika na proslavi Nove godine po julijanskom kalendaru formirali predmet, kao i da su u izviđajnom postupku prikupljali dokaze i podatke.

- Ocjenom je utvrđeno da u radnjama nema elementa krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti – rekla je ona.

Kada je ombudsman analizirao ovaj predmet u maju ove godine donio je, ipak, drugačije mišljenje. Tada je zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković u ovom predmetu po pritužbi NVO ,,Kvir Montenegro“ zaključio da je sveštenik uznemiravao LGBT osobe kada je prilikom dočeka pravoslavne Nove godine koju je organizovao dio političke partije Demokratski front izjavio: ,,Neka se crnogorski brk sa pederskih zadnjica vrati tamo gdje je bio kod naših slavnih predaka“.

Ovu izjavu objavio je tada samo naš list, a Plamenac se nakon nekolika dana opet obrušio na LGBT osobe zamjerajući Pobjedi da promoviše homosekusalizam. Govoreći o LGBT osobama sveštenik je kazao, između ostalog, da ,,ako njima rastu brci ispod nosa, a nose ih na zadnjici – e, to je sprdanje sa Crnogorcima kojima je brk simbol časti, koji su onoga ko bi im se dotakao brka ubijali“.

- U ovom slučaju došlo je do diskriminatornog postupanja govorom mržnje – precizirao je Bjeković u mišljenju. On je tada istakao da se iz poruka Plamenca zaključuje da ,,korišćenje nacionalnog simbola“ nije dozvoljeno organizatorima parade ponosa zato što nijesu dostojni toga, a što je po ocjeni Zaštitnika još jedan dokaz u prilog konstatacije da se radi o homofobnom postupanju.

- Zaštitnik je stava da otvoreni govor mržnje nije i ne može biti u skladu sa bilo kojom vjerskom doktrinom, niti pozivanje na vjersko uvjerenje ili ciljeve crkava i vjerskih zajednica može biti opravdanje za govor mržnje – naveo je Bjeković u mišljenju, koje nije obavezujuće za Tužilaštvo. On je konstatovao i da društveni kontekst u Crnoj Gori ukazuje na visok stepen homofobije i nasilja kojima su izloženi pripadnici LGBT populacije, zbog čega svaka izjava koja u sebi sadrži negativne asocijacije i negativne stereotipe uključujući i jasne uvredljive poruke može dovesti do osjećanja ugroženosti, poniženosti, straha i neprijateljstva prema ovoj ugroženoj kategoriji.

- Činjenica da to čini svešteno lice vjerske zajednice koja uživa visok stepen povjerenja i uvažavanja velikog broja građana Crne Gore, može prouzrokovati neprijateljsko okruženje sa svim posljedicama koje ono sa sobom nosi – precizirano je u mišljenju Bjekovića. Zamjenik ombudsmana je tada naveo u mišljenju i da se Plamenac u roku od 15 dana javno izvini osobama LGBT zajednice i na taj način eliminiše posljedice koje su nastale nakon homofobnih poruka na
njihov račun, ali sveštenik to nije učinio. Plamencu je, takođe, preporučeno i da se uzdržava od govora mržnje prema osobama koje pripadaju LGBT populaciji ili zagovaraju njihova prava.

 

Izvor: Pobjeda