2016 panel cttU Ministarstvu kulture je 14. decembra održana panel diskusija pod nazivom „Queer i drugi identiteti u savremenim teorijskim i kulturnim praksama“, kao dio aktivnosti u primjeni Strategije unapređenja kvaliteta života LGBT osoba, koju implementira Vlada Crne Gore.

U panel diskusiji, koju je Ministarstvo organizovalo u saradnji sa NVO Queer Montenegro, učestvovali su Marinko Vorgić, književni kritičar i publicista, Milica Nikolić, antropološkinja i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO i Nataša Nelević, teatrološkinja i direktorica NVO NOVA Centra za feminističku kulturu, kao i predstavnici ustanova kulture i civilnog sektora.

Budući da pitanja koja se tiču tretmana queer i drugih manjinskih identiteta u savremenim estetičkim, antropološkim, teorijsko-umjetničkim i kulturnim praksama postaju sve značajnija i za crnogorsku kulturu scenu, Ministarstvo kulture je organizovalo ovaj panel sa namjerom da poveća zainteresovanost aktera kulturnog sistema – prvenstveno ustanova kulture, ali i nezavisnih kulturnih djelatnika– o ovim pitanjima, kako unutar teorijskih razmatranja, tako i za umjetničke prakse i razvoj projekata i aktivnosti koji se odnose na teme panela.

U okviru izlaganja “Potraga za autentičnim queer izrazom”, Marinko Vorgić je govorio o referencijalnim uporištima queer-a i njegovoj povezanosti sa srodnim estetikama i teorijama, naglašavajući posebno metodološke poteškoće u definisanju autentičnosti queer izraza. Milica Nikolić je govorila o povezanosti identiteta i tjelesnosti, kao jednom od ključnih polazišta queer teorija. Njeno izlaganje „Identitet i tjelesnost kao centralne teme queer teorija” bilo je bazirano na oslobađanju tijela od utisnutih značenja koje inače služe za instrumentalizaciju društva, odnosno na tijelu kao komunikacijskoj poluzi između pojedinca i društva. Nataša Nelević je govorila o značenju pojmova kultura sjećanja i politika sjećanja i pojavi „gladi za sjećanjem“ u kontekstu narastajuće potrebe sve brojnijih grupa i identiteta da se legitimišu u prostoru kulture. Ona je takođe govorila o procesu pripreme izložbe „Drugarice – Istorija žena Crne Gore 1933 – 1953“ kao pokušaju rekonstrukcije ženskog političkog sjećanja i utemeljenja političkog identiteta žena Crne Gore.

Panelu su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Prijestonice Cetinje, Centra savremene umjetnosti Crne Gore, Narodnog muzeja, Crnogorskog narodnog pozorišta, Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“, Muzičkog centra, Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Narodne biblioteke „Đurđe Crnojević“, Državnog arhiva, Centra za konzervaciju i arheologiju, Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“, Fakulteta dramskih umjetnosti, Fakulteta likovnih umjetnosti, kao i predstavnici organizacija civilnog sektora Queer Montenegro i Mladi info.

 

Izvor: Kolektiv