Crnogorska LGBTIQ Asocijacija “Kvir Montenegro“ danas je objavila početak svog rada i inicijativu za kreiranje i usvajanje zakona o registrovanom partnerstvu

equality02Aktivisti i aktivistkinje novoosnovane Crnogorske LGBTIQ Asocijacije „Kvir Montenegro“, Ana Dedivanović i Danijel Kalezić, danas su javnosti Crne Gore prezentovali inicijativu za usvajanje zakona o registrovanom partnerstvu.

Uzimajući u obzir de facto postojanje istopolnih zajednica u Crnoj Gori aktivisti i aktivistkinje Kvir Montenegra odlučili/e su da kao dio početnih aktivnosti, kreiraju inicijativu za usvajanje zakona o registrovanom partnerstvu, a u susret Međunarodnom danu borbe protiv homofobije i transfobije.

Istopolne porodice u Crnoj Gori postoje. One su svuda oko nas, ali ih zakon ne prepoznaje. Ova činjenica govori da država zapostavlja porodice koje jednako privređuju, koje su jednako porodice kao one koje su prepoznate zakonom, porodice čiji članovi gaje istu ljubav i pažnju i imaju iste obaveze prema državi ali nemaju zaštićena osnovna ljudska prava.

Kvir Montenegro smatra da je došlo vrijeme da se to promijeni.

Iz tog razloga, Kvir Montenegro je danas najavila upućivanje inicijative za kreiranje zakonskog rješenja koje će dovesti do pravnog prepoznavanja istopolnih zajednica u Crnoj Gori nadležnim institucijama, kao i kampanju promocije ove inicijative.

Inicijativa koju će Kvir Montenegro uputiti nadležnim institucijama će biti potpisana ne samo od strane Kvir Montenegra, već i od LGBTIQ osoba, ali i njihovih porodica i prijatelja. Takođe biće organizovano i prikupljanje široke podrške ovoj inicijativi od strane građana i građanki Crne Gore.

Sama incijativa predlaže dva moguća rješenja problema pravnog neprepoznavanja istopolnih porodica u Crnoj Gori.

Kao što je poznato, brak i vanbračna zajednica su u Crnoj Gori definisane kao zajednica života muškarca i žene, Ustavom[1] i Porodičnim zakonom[2]. Posljedica ovakvog zakonskog rješenja je da istopolni partneri ne mogu da ostvaruju prava priznata heteroseksualnim partnerima u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, kao što su pravo na izdržavanje, pravo na imovinu stečenu zajedničkim radom, pravo na zakonsko nasljeđivanje, odnosno realizaciju svojih građanskih prava.

Imajući ovo vidu Kvir Montenegro kao prvo rješenje predlaže:

1.     Da se preispitaju sve odredbe u Ustavu i zakonima koji se tiču braka/vanbračne zajednice, a kojima se direktno ili indirektno ograničava sposobnost istopolnih parova da uđu u brak/vanbračnu zajednicu zbog njihove seksualne orijentacije i/ ili rodnog identiteta jednog ili oba partnera, te ostvare imovinska i druga prava koja se Ustavom i zakonima garantuju samo heteroseksualnim partnerima;

2.     Da se uklone i kriterijumi isključivanja i diskriminacije u pravnoj definiciji porodice, bez obzira na građanski status i seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili rodno izražavanje partnera.

Kao alternativno predlažemo drugo rješenje:

Usvajanje zakonskog rješenja koje definiše i reguliše drugačiji oblik pravno priznatog partnerstva, uključujući registrovano partnerstvo (vanbračnu zajednicu) i de facto suživot.

Ovo rješenje je alternativa mijenjaju Ustava i Porodičnog zakona, ukoliko za takvu promjenu ne postoji politička podrška. Odnosi među istopolnim partnerima u de facto vanbračnoj zajednici mogu biti pravno regulisani donošenjem posebnog zakona kojim bi bila uređena prava iz oblasti porodičnih odnosa za ove parove. Na taj način, ostala bi upitna definicija porodice, ali bi se u realnom životu omogućilo uživanje prava za osobe u istopolnim partnerskim odnosima.

Posebnu pažnju potrebno je posvetiti transrodnim heteroseksualnim osobama, s obzirom na još neregulisanu promjenu oznake pola u njihovim ličnim dokumentima, zbog čega se i njihove zajednice smatraju istopolnim zajednicama. Takodje, treba ukloniti sve smetnje u oblasti uživanja porodičnih prava za transrodne osobe koje su u procesu prilagođavanja pola a žive u heteroseksulnoj bračnoj zajednici.